Spelföretagen lägger varje år ut hundratusentals dollar på att stoppa pirater från att kopiera, dela och ladda ner deras spel. Allt som oftast helt i onödan, eftersom det inte tar piraterna speciellt lång tid att knäcka skydden. Detta har gjort att den del spelutvecklare tar en helt annan rutt när det kommer till att straffa filurer som bestämt sig för att ladda ner deras spel utan att betala för sig.

 

Mirror’s Edge (2018)

Det svensktillverkade Mirror’s Edge (2008) utav EA Dice gjorde själva spelet näst intill ospelbart för pirater och andra huliganer. Det går fint att spela spelet ända tills man kommer fram till ett stort hopp. Vid stora hopp måste man nämligen ha tillräckligt med fart för att klara sig till andra sidan, men en liten programkod som känner av ifall man har en äkta licens eller ej såg till att huvudkaraktären Faith Connors tappar fart precis innan dessa stora, långa hopp vilket gör det omöjligt att klara av vissa banor.

 

Serious Sam 3: BFE (2011)

Serious Sam 3: BFE (2011) är ett spel i liknande andra som Duke Nukem, med en köttig steroidbiff som kämpar mot attackerande utomjordingar med sina oändliga mängder utav skjutvapen. För de som råkat norpa åt sig en olaglig kopia på något besynnerligt vis kan dock räkna med ytterligare en utmaning. Spelet går att spela helt som vanligt ett tag, men sen så dyker det upp en väldigt snabb, odödlig skorpionmonster som sedan jagar spelaren ända tills man dör. Att starta om från senaste checkpoint eller liknande resulterar bara i ett nytt möte med skorpionmonstret. Detta förhindrar pirater från att komma förbi banan samtidigt som det även gett upphov till att folk laddar ner spelet med flit, bara för att se hur länge de kan överleva mot det ostoppbara monstret.

 

Game Dev Tycoon (2012)

Game Dev Tycoon (2012) tog innebörden utav meta till en helt ny nivå med sitt DRM-skydd. Spelet går ut på att man driver ett litet spelföretag som försöker överleva i branschen, skrapa ihop resurser till utvecklingen utav nästa speltitel och växa som företag. Men för de som laddade ner spelet olaglig så är det lite svårare än så. I spelet kommer nämligen ens spelföretag att snart drabbas utav just pirater som laddar ner spelen man utvecklar istället för att betala för dem. Detta gör att man inte gör några som helst förtjänster och går i konkurs. Game over med andra ord.

 

The Witcher 2: Assassins of kings (2011)

The Witcher 2: Assassins of kings (2011) valde i sin tur att straffa sina spelare genom att helt enkelt förstöra en utav spelets mer omtalade kärleksscener. När man väl lyckats skapa en romantisk relation med en av spelets karaktärer, så är det dags för lite rajtan-tajtan. Dock så byts skönheten ut mot en gammal överviktig tant vilket skall ha förstört upplevelsen för mången pirater. Andra tycker däremot att det är helfestligt och gratulerar CD Projekt Red för deras humor.

 

Michael Jacksons: The Experience (2010)

Michael Jacksons: The Experience (2010) är ett spel för fans utav popkungens musik. Med sin Just Dance liknande spelmekanik så kunde iklädda sig rollen som Michael Jackson och rocka loss till bland annat Billy Jean eller varför inte Beat it? För de som införskaffat sig en olaga kopia så var musiken dock något annorlunda mot vad de var vana vid. Instrumenten byttes ut mot högljudda och jobbiga vuvuzelas som attackerar ens öron och fördärvar spelet in i det grövsta.